Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Το κόκκινο τριαντάφυλλο

      Το βήμα του είχε αρχίσει να γίνεται πολύ γρήγορο. Γρήγορο μα και αμήχανο συνάμα, θαρρείς και όσο δυνάμωνε η βροχή τόσο μεγάλωνε και η ένταση μέσα του. 
          Στα χέρια του κρατούσε με περίσσια φροντίδα ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Η καρδιά του χτυπούσε όλο και πιο δυνατά! Ποτέ δε φανταζόταν ότι θα ήταν τόσο δύσκολο, είχαν περάσει είκοσι δύο χρόνια από εκείνο το πρωινό που τη φίλησε για τελευταία φορά, πριν φύγει για τα ξένα. Είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια και κάθε μέρα ξυπνούσε με τον ίδιο εφιάλτη, την τελευταία εικόνα της έξω από το καράβι να του λέει δακρυσμένη: «μη φύγεις, σ’ αγαπώ».
           Κάθε πρωί ορκιζόταν πως θα γυρίσει, μα κάθε βράδυ το ξεχνούσε. Στην τσέπη του είχε ακόμα το τελευταίο της, φθαρμένο από το χρόνο, γράμμα που είχε μόνο μερικές λέξεις και ένα κόκκινο σημάδι από κραγιόν: «Δεν έπρεπε να φύγεις, θα σ’ αγαπώ για πάντα».
          Όσα χρόνια κι αν πέρασαν το σημάδι παρέμενε κόκκινο και του μάτωνε κάθε μέρα την καρδιά. Κάποιος του είχε πει πως όσο θα ξεθωριάζει το χρώμα από το κραγιόν τόσο θα γαληνεύει ο πόνος μέσα του, μα εκείνο παρέμενε κόκκινο σα φωτιά! Τόσο κόκκινο σαν το τριαντάφυλλο που κρατούσε στα χέρια του και δεν άφηνε σταγόνα από τη βροχή να το αγγίξει. 
          Να λοιπόν που κράτησε την υπόσχεσή του, είκοσι δυο χρόνια μετά τελικά γύρισε, και το έκανε μόνο για αυτήν.
          Όσο περπατούσε οι σκέψεις μέσα στο μυαλό του ήταν θολές. Θολές και μπερδεμένες. Βασανίστηκε πολύ καθ’ όλη τη διαδρομή μα τώρα ήρθε η στιγμή που περίμενε, δεν είχαν μείνει παρά μόνο μερικά μέτρα. Στάθηκε στο κατώφλι, η βροχή ξαφνικά σταμάτησε θαρρείς και σάστισε ο θεός από τον πόνο και θέλησε να τον βοηθήσει. Έβγαλε αργά το καπέλο του και ξεσκέπασε το κόκκινο τριαντάφυλλο, κάτω από την γκρίζα καμπαρτίνα του. Τα πόδια του έτρεμαν, μα συνέχισε. Πέρασε την αυλόπορτα, έκανε μόλις μερικά βήματα και την είδε. Ναι ήταν εκεί όπως του είχαν πει, γονάτισε και άφησε το κόκκινο τριαντάφυλλο πάνω στον τάφο της μαζί με ένα μικρό μουτζουρωμένο χαρτάκι: «δεν έπρεπε να φύγεις, θα σ’ αγαπώ για πάντα».

1 σχόλιο: